perjantai 13. huhtikuuta 2012

Sitruuna-marenkipiiras

Pääsiäisenä kahvipöydässä komeili tällainen amerikkalainen klassikko. Tämä on niitä piiraita, joita olen aikonut kokeilla monta kertaa ja nyt sitten tuli testattua. Hyvää oli.. varsinkin sitruunatäyte. Marengin tilalla voisi kokeilla esim. raikkaita hedelmiä tai kermavaahtoa. Marengin kanssa oli aika makea piirakka, mutta niin kait se on tarkoitus ollakin. Tässä tätä ohjetta..




 Sitruuna-marenkipiiras
 noin 10 palaa

Taikina
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl vettä

Täyte
1 1/2 dl sokeria
2 dl vettä
1 dl sitruunamehua
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
4 keltuaista
50 g voita
1 rkl vaniljasokeria

Marenki
4 valkuaista
1 1/2 dl sokeria

Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka (24 cm). Nypi taikinan kuivat aineet voin joukkoon. Lisää lopuksi vesi ja puristele taikina tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Aseta taikinoidun piirasvuoan päälle leivinpaperiarkki ja kaada päälle noin 3dl kuivia herneitä. Painele leivinpaperia hieman, jotta se asettuu paremmin. Paista pohjaa 15 minuuttia uunin alatasolla 200 asteessa. Nosta paperi ja herneet pois ja jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia.

Valmista pohjan paistuessa täyte. Mittaa täytteen aineet kattilaan voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta. Kuumenna koko ajan vatkaten kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila sivuun ja vatkaa joukkoon paloiteltu voi ja vaniljasokeri.

Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sitkeää ja kiiltävää. 

Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle ja tasoita. Lusikoi valkuaisvaahto ja muotoile vaahto aaltoilevaksi. Kypsennä noin 10 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti