maanantai 9. huhtikuuta 2012

Avonaiset sienipiiraat

Tämä venäläisten sienipiiraiden ohje on kirjasta "Maailman ihanimmat leivonnaiset" ja on kyllä ehkä maailman ihanimpia sienipiirakoita! Piiraiden alkuperäinen nimi on Rasstegai.  Ei kyllä mitään laihduttajien piirakoita.. oikein voinen tuntu jää huulille, kun ottaa haukun. Näissä voi käyttää mitä sieniä haluaa.. tatteja, suolasieniä, haperoita, herkkusieniä ym. Minusta parhaita tulee tateista, joissa on makua ja rakennetta. Kuvan piirakat olen tehnyt punikkitateista. Kangastatit ja voitatit sopivat myös hyvin. Sienet kannattaa pilkkoa melko pieniksi ja ruskistaa hyvin, etteivät jää lötköiksi. Suosittelen!



Avonaiset sienipiiraat
12 isohkoa tai 20 pientä

Taikina

2 dl maitoa
15 g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte

400 g sieniä
1 suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
1 prk smetanaa
mustapippuria
suolaa
1 muna

Voiteluun
munaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, suola ja jauhot vähitellen. Lisää lopuksi pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä puolisen tuntia.

Valmista täyte. Silppua sienet ja sipuli, hienonna valkosipulinkynnet. Paista sieniä ensin pannulla ilman rasvaa, niin että niistä haihtuu neste. Lisää vasta sitten pannulle sipulit ja voi ja ruskista niin, että sienet saavat kauniin värin. Sekoita sieni-sipuliseokseen smetana ja mausteet. Sekoita jäähtyneen täytteen joukkoon muna.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 12 osaan. Pyörittele osat palloiksi ja taputtele tai kauli letuiksi, joiden halkaisija on noin 12 cm. Levitä lusikallinen täytettä jokaiselle pyörylälle ja rypytä reunat kuten karjalanpiirakkaa tekisit.  Kannattaa täyttää ja tehdä piirakat suoraan leivinpaperin päällä pellille, niin ei tarvitse siirrellä niitä täytettyinä. Toinen vaihtoehto on kaulia taikinaa ja ottaa siitä pyöreällä muotilla pyörylöitä ja nostaa ne leivinpaperin päälle ja tehdä niistä sitten piiraat.

Voitele piiraiden reunat munalla ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti