maanantai 7. toukokuuta 2012

Tuorepastan valmistus

Tuorepastan teko on meillä miehen ja minun yhteinen harrastus. Mies hoitaa pastataikinan teon ja minä täytteet. Onhan se pastataikinan vaivaaminen sen verran voimaa vaativaa hommaa, että se saa passsaa oikein hyvin miesten lihaksille tai sitten lihaksikkaille italialaismammoille :) 

Tuorepasta

noin 4 1/2 dl Durumvehnäjauhoja
3 kananmunaa
loraus öljyä 
suolaa ripaus



Mittaa jauhot pöydälle silikonisen leivonta-alustan päälle. 
Tee keskelle syvennys ja lisää siihen munat, öljy ja suola.  
 
 
 
 
Sekoita ainekset keskeltä ulospäin kiinteäksi taikinaksi.
 
 
 
Vaivaa taikinaa kiiltäväksi ja kimmoisaksi noin 10-15 minuuttia. 


Taikinan voi antaa levähtää puolisen tuntia muoviin käärittynä jääkaapissa ennen kaulitsemista.


Ota taikinasta noin neljäsosa ja taputtele siitä litteämpi. Vedä isoimmalla pastakoneen telalla taikina kerran tai pari läpi. Taikina voi olla tässä vaiheessa epämääräisen muotoinen. Taittele taikina kaksinkerroin tai kolminkerroin, että siitä tulee suorakaiteen muotoinen. Taittelua voi joutua tekemään useammankin kerran. Taikina saa olla enintään noin puolet telan leveydestä, koska se levenee sitä mukaa kun aukkoa kavennetaan.


Pienennä telaa ja kaulitse taikina ohuemmaksi. Jatka kaulimista pienentämällä telaa joka kerta yhdellä pykälällä. Jos tuntuu, että taikina ei mene hyvin läpi, niin sen voi vetää uudestaan samalla aukolla.


Pastalevyn lopullinen paksuus riippuu käyttötarkoituksesta. Esim. lasagneen käy paksumpikin levy, mutta ravioleihin kannattaa kaulita mahdollisimman ohueksi, koska siinä käytetään kaksi levyä päällekkäin. Valmista lopputaikina samalla tavalla pienissä erissä. Yhdestä annoksesta saa pastaa useammalle aterialle.

2 kommenttia:

  1. Oijoi, saako teidän pastakouluun varata aikoja? :) Tämän kevään MasterChefin jälkeen mulle on tullut hillitön hinku kokeilla tuorepastan tekoa... Täytereseptiä odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ilman muuta... eiköhän me yhdet pastakoulut saada pistettyä pystyyn:) Meidän eka pastakokeilu oli joskus opiskeluaikoina ja kaulittiin taikina käsin. Ei kyllä onnistunut niin hyvin kuin pastakoneella, joten kannattaa hankkia sellainen! Meidän pastakone on kirpparilöytö muutamalla eurolla. Laittelen ainakin yhden täyteohjeen pikapuolin!

      Poista