perjantai 1. helmikuuta 2013

Runebergin tortut

Runebergin tortut on kyllä hyviä! Kaupan tortut kelepaa, mutta myös itse tehdyt on herkkua. Kehittelin joskus oman torttureseptin, koska halusin, että niissä maistuu kunnolla manteli ja että ne ovat kosteita, kuten kaupan tortutkin. Tässä ohjeessani on mantelimassaa ja tortut myös kostutetaan, että niistä tulee meheviä. Ohje on myös siitä hyvä, että pääsee joululta jääneistä pipareista eroon. Laitanpas nyt reseptini jakoon.. Ohjeesta tulee 20 kpl:tta muffinssipellillä tehtyjä torttuja.


Runebergin tortut

150 g voita (miel. vähäsuolaista)
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 1/2 dl kermaa
2 munaa
pötkö mantelimassaa (200 g)
4 dl venhäjauhoja
n. 1 dl piparimuruja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 rkl kaardemummaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 appelssiinin raastettu kuori

Vadelmamarmeladia
Tomusokerikuorrutetta
Appelssiinin mehu kostutukseen (rommia tilkka)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten rasva-sokerivaahtoon. Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi ja sekoita se kuivien aineiden joukkoon. Lisää myös sitruunan ja appelsiinin raastetut kuoret kuivien aineiden joukkoon. Lisää rasvavaahtoon vuorotellen kermaa ja kuivia aineita varovasti sekoitellen. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se muffinivuokiin muffinipellille. Taikinaa saa ollaa vuoissa reilusti (noin 2/3 osaa), sillä ne kohoavat maltillisesti uunissa. Paista torttuja 175 asteessa alatasolla noin 20 minuuttia. Paistoaika riippuu torttujen koosta. Isompia saa paistaa puoli tuntia.

Anna kypsien torttujen jäähtyä. Kostuta tortut appelsiinista puristetulla mehulla. Mehun joukkoon voi lorauttaa rommia, jos haluaa.  Koristele leivonnaiset tomusokerikuorrutuksella ja vadelmamarmeladilla. Laita runebergin tortut hetkeksi kylmään maustumaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti