torstai 7. helmikuuta 2013

Poron paisti ja uunijuurekset

Meleko usein meidän keittiössä valmistuu pyhäruokana poron tai hirven paisti kokonaisena. Lisukkeita vain vaihdellaan mieltymysten mukaan. Tällä kertaa paisti sai kaveriksi hunajaisia uunijuureksia ja paistiliemestä tehdyn kastikkeen. Ja lisäksi vielä vähän voissa paistettuja metsäsieniä ja sipulia...kylläpä taas kelepasi sunnuntaipaistia nautiskella :)


Poron paisti

Poron paisti 
Suolaa
Mustapippuria
Timjamia
Rosmariinia
Muutama katajanmarja murskattuna
Valkosipulinkynsiä muutama
Vettä noin 1-2 dl

Kermaa 1-2 dl
Pihlajanmarjahyytelöä noin 1rkl
Tummaa kastikesuurusta 

Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Hiero mausteet lihan pintaan. Ruskista paisti kauttaaltaan ja siirrä se uunivuokaan. Tee lihan pintaan muutama pieni viilto ja laita valkosipulinkynsiä niihin. Laita vesi padan pohjalle. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä paistia 120-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila näyttää noin 65 astetta. Kääri paisti folioon ja anna sen tasaantua. 

Siivilöi padan pohjalla oleva paistiliemi pieneen kattilaan. Lisää kerma ja pihlajanmarjahyytelö. Kiehauta ja lisää kastikesuurusta vähän, niin että kastike sakenee sopivasti. Anna kiehua pari minuuttia.

Hunajaiset uunijuurekset

Juureksia (lanttua, porkkanaa, palsternakkaa, selleriä) 
Kiinteitä perunoita 
Hunajaa 
Voita 
Timjamia
 Rosmariinia
Suolaa

Pilko juurekset ja perunat parin sentin paloiksi. Laita ne isoon uunivuokaan. Lisää pari-kolme ruokalusikkaa hunajaa ja voita kunnon pala sekä mausteet juuresten sekaan. Sekoita kaikki sekaisin ja laita juurekset uuniin paahtumaan 200 asteeseen noin 45 minuutiksi. Kääntele paiston aikana välillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti