perjantai 23. marraskuuta 2012

"Sienestäjän leipä"

Tämä herkullinen leipä tunnetaan perinteisemmin nimellä "metsästäjän leipä", mutta meillä se on nimetty sienestäjän leiväksi, koska sienet näyttelevät pääosaa. Perinteisestihän leivän päällä on pihvi ja sen päällä sienimuhennosta. Minun pikaversiossani jauhelimassa levitetään suoraan paahtoleivän päälle kypsymään. Olen tehnyt leivästä useita versioita aina jotain hieman muunnellen. Esimerkiksi käytän usein poron- tai hirvenjauhelihaa, jota maustan raastetulla parmesaanilla ja  ripauksella rosmariinia. Laitan tällaisen perusohjeen tähän, jota voi muunnella omien makumieltymysten mukaan.


"Sienestäjän leivät"

Jauhelitaikina

400 g jauhelihaa
1 muna
1 tl suolaa
mustapippuria
persiljaa
ripaus timjamia
1-2 valkosipulin kynttä

Herkkutattimuhennos

n. 150-200 g herkkutatteja pieniksi pilkottuina (tuoreita tai pakastettuja)
1 sipuli
1 prk flora kuohua
n. 1 rkl vehnäjauhoja
nokare voita
ripaus mustaa pippuria
suolaa

Lisäksi paahtoleipää
Sekoita jauhelihan joukkoon muna ja mausteet. Levitä jauhelihaseosta haluamasi määrä paahtoleipien päälle. Ohjeesta pitäisi tulla ainakin kahdeksan leipää, mutta määrä riippuu tietysti siitä kuinka paksusti täytettä haluaa. Lado leivät leivinpaperin päälle pellille ja paista niitä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Valmista leipien paistuessa tattimuhennos. Paista tatteja ensin melko kuumalla pannulla, niin kauan aikaa, että niistä on neste haihtunut. Lisää sitten reilu nokare voita ja pilkottu sipuli. Ruskista sienet ja sipulit hyvin ja mausta suolalla. Ripottele jauhot sieniseoksen joukkoon. Lisää sitten kerma ja hauduta noin 5-10 minuuttia. Jos muhennos on liian löysää sitä voi suurustaa vehnäjauho-vesisuuruksella tai jos se on liian paksua siihen voi lisätä kermaa. Mausta lopuksi ripauksella pippuria. Lusikoi muhennosta leipien päälle.




2 kommenttia:

  1. Nam.. Harmi kun tuo mies ei sienistä välitä :-P

    VastaaPoista
  2. Sienet on kyllä semmosia, että niistä joko tykkää tai sitten ei.. Itse kyllä olen sienihullu :) Sienisoossinhan vois korvata vaikka bearnaisekastikkeella...vois toimia!

    VastaaPoista